Med lite perspektiv till saken...

... så tror jag att jag avstår från att lägga upp en massa skivrecensioner här - som alla andra medier ändå gör på nya skivor exakt samma dag, varje onsdag, vecka ut och vecka in. Jag tar i stället och berättar något om någon skiva en och en. Ibland ny, ibland äldre. Om och när det faller mig in och jag har något att berätta. Det har jag nu - åtminstone en sak.

Jag lyssnar nämligen på Kristian Anttilas nya skiva "Svenska tjejer" och blir besviken. Visst finns det några bra låtar. Är inte överförtjust i någon av singlarna men visst går de och lyssna på. Jag tycker för övrigt han ska klippa sig också, är ju långhårig som sören fortfarande. Kan en karl vara så långhårig i så många år om man inte heter Robert Wells? Nu täcker han dock frisyren med en kråkhatt. Det finns dock några andra låtar som pockar på min uppmärksamhet. Det förlåter en sån rent ut sagt usel låt som "Lena", i varje fall.

Han gjorde en lysande spelning på årets Siesta!-festival. Jag minns att han spelade några nya låtar, minns dock inte vilka, men att några var bra. Om de finns med på "Svenska tjejer" vete tusan.

Jag kan inte heller släppa låten "Josefine" som Anttila sjunger tillsammans med ingen mindre än Olle Ljungström. Visst verserna är väl helt okej, men jag kan ändå inte få ur mig att refrängen är som en karbonkopia av Martins "Fiskar som viskar".  Lyssna och jämför - igen nu, det är en sanslös ripoff och undrar om Olle och Kristian verkligen är helt oförstående till det hela? Annars tycker jag "Sandra" är en fin låt, en av albumets bästa, några slöa låtar gör varken till eller från.

Och sen har jag inte så mycket mer att tillägga.

Det här är Kristian Anttillas sämsta skiva, hursomhelst. Och en liten besvikelse.



Jämför med:

Olle Ljungström – Josefine

Kristian Anttila - Svenska Tjejer

Betyg
: 2/5

Kuriosa (det här visste ni inte): Jag är vän med Kristian Anttila på Facebook. Jag har sagt åt honom att han ska klippa sig efter en spelning i Kristianstad 2008. Jag har varit på en Kristian Anttila-spelning på Perrong 23 en torsdagskväll där det var förvånansvärt mycket folk och en tjomme manade på publiken till osedvanliga höjder. Inte minst till att köpa en skiva.

Bokmässan - dan före dan

Fredag 24 sept, kl. 21.36-00.00



Gör mig i ordning för Bokmässan i Göteborg. Tar del av kartan över mässområdet och det är ingen munter syn för en man som är lika usel på orientering som han är på att ha någon form av lokalsinne. Jag är dock en fena på att ge grundgas och hitta dragläget (saknar det lite då min Saab är automatare) men det hjälper inte då jag ska ta tåget till "Bokmössans" hemstad.

Det här har jag gjort hittills:

- Tvättat, ja ni läste rätt - nu igen, för att kunna ha på mig mina himmelsblå turkalsonger från Dressman. Jag har inga jeans under som en värmländsk man hade i ett avsnitt av "Ullared". MFF spelar ju på söndagen mot just IFK Göteborg (troligen missar jag matchen om jag inte hittar ett senare tåg och en pub jag vågar mig in på). Funderar på att vara neutralt klädd i vitt och grönt på söndagen.

- Skrivit ut biljett till hotell och mässan. Lika bra det. De där göteborgarna är så formella. Ska bo på Grand Hotel Opera, gamla delen. Förmodligen bättre än det vandrarhemsaktiga och i alla avseende förskräckliga Hotel Formule 1 som jag bodde på tre nätter under min senaste göteborgsvistelse när det var Way Out West. Det misstaget gör jag inte om.

- Packat ned lite färdkost (en Birro-bok och minst en elektronikbatteriladdare).

 Somnar med ett förväntansfullt leende på läpparna, utan att ha varit på Harrys.

Spurten har börjat

Kära bloggkamrater! Först måste jag tacka för ert fantastiska arbete, allt engagemang. Allt slit och alla inlägg. Alla sms, alla hejarop, all feedback. Vi ska inte dra några förhastade slutsatser innan allt är klart. Det är fortfarande en lång väg att gå och inget ska tas ut i förskott. Men vi ska vara stolta över vårt team. Rödblått eller Himmelsblått? För mig finns bara ett alternativ, det himmelsblåa alternativet. För vi har gjort vad vi kunnat, tagit de rätta besluten, matchat de bästa spelarna. Format ett lag som spelat den roligaste och kvickaste fotbollen. Vi har varit ärliga mot varandra. Åkte visserligen på en mina i Åtvidaberg. Nu kan vi inte göra något annat än hoppas! Vi sitter i förarsätet. I morgon spelar både Helsingborgs IF och Malmö FF matcher. Det blir en intensiv tabellspurt i Allsvenskan.
Spänningen är olidlig, oktober månad kommer bli intensiv. Den ser jag fram emot. Jag vågar ta ställning.
Nu håller vi tummarna och stöttar vårt lag, MFF. Och får majoritet i Allsvenskan. Det är ändå bara sju omgångar kvar...

The Bear Quartet - ett allsidigt band



The Bear Quartet är ett band som rör upp känslor. På årets Siesta!-spelning lirade björnligan enbart nytt material, från det nyligen släppta albumet "Monty Python". Jag svor inte bara en gång utan minst två. För vi som var där ville höra "hitsen" eller i varje fall något från det senaste albumet "89". Så blev inte fallat men varför klaga nu i efterhand egentligen? Vi minns i varje fall "Two Losers". Den var en låt/ett riff som satte sig i huvudet.
"Monty Python" är ju som en bångstyrig kusin till "89" eller någon av deras äldre skivor. Så full av ideér och låtar att hälften varit nog, men ändå är det ändå en kamp att ta sig igenom de nio spåren. Jag är ganska ensam i Hässleholm om att hålla The Bear Quartet som ett band att verkligen bry sig om. Tja, det skulle i så fall vara Patrik Nilsson, Studiefrämjandets stora trotjänare som är minst lika insatt. Både Patrik och jag gillar "Ny våg" jättemycket. Vad tycker du Patrik, om "Monty Python"? Det ska till en Patrik för att hålla BQ-fanan högst i kommunen... Är det inte på något sätt lite "Ny våg" över "Monty Python" ändå?

Dikt om debatter


Den här bloggen är helt opolitisk egentligen men diktaren i mig kunde inte hålla tillbaka rimmandet. Som den julklappsdiktare jag är följer här nedan en strof om vad jag tycker om politiska debatter.


Jag gillar debatt mellan politiker
Eftersom jag trots allt är kritiker
Prata i munnen på varandra är inte så bra
Då finns risk för att väljarna kommer att dra
Hellre två personer i studion som lugnt pratar
Så att inte tittarna till kaffeapparaten knatar
Många golfapplåder från publiken kommer de därmed få
Innan de till sina familjer hem får gå

Rekord!



Jag är fortfarande tagen, inte efter att MFF slog HIF med 2-0 eller att Zlatan gjorde två strutar mot Auxerre.

Nej, jag är fortfarande helt oförstående till att jag hade 224 unika besökare på min blogg den 10 september.

Jag brukar ha kring 20 varje dag. Men denna megatopp saknar motstycke. Det är för fan nästan lika många som Alex Schulman har under en rökpaus. Jag bockar och bugar, och hoppas några återkommer någon gång igen.

Hade jag varit mer teknisk hade jag kunnat lägga upp en bild på statistiken. Om ni inte tror mig. Jag ska göra ett försök när jag har mer ork och kraft. Även om en kväll som denna borde generera en hel del energi.

Varför det var just så många besök den dagen har jag ingen aning om, jag vet dock att jag sällan lägger upp bloggadressen i någon annan blogg. Och jag läser väldigt få bloggar. Möjligtvis kan det ha med innehållet att göra eller att många googlade samma sak just den dagen. Men exakt vad vet jag inte!

Skivrecensioner vecka 37

Håkan Hellström - ”Saknade te havs”/”River en vacker dröm”

7//8

Extranumret på den fantastiska Way out west-spelningen blev till slut inte bara ett albumspår utan även del i det dubbelsidiga första singelsläppet från kommande ”2 steg till paradise”.
Lika bra det, "River en vacker dröm" återfinns i ett hundratals Youtube-klipp i skiftande kvalitet som i längden blir lite enerverande och bökigt att lyssna till. Studioversionen är så här i efterhand inte lika hysterisk utan följer mer i ”För sent för Edelweiss”-spår än ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”-eurfori. Jag trodde det var tvärtom när jag hörde den live. Ännu en låt där belackarna slås tillbaka och en text som bara Håkan kan skriva.
”Saknade te havs” är lugnare, mer harmonisk. De akustiska gitarren i högsta hugg och en något nedtonad Hellström med fin melodi som växer, och fungerar lite som en bortsprungen sommarkatt till ”För en lång lång tid”.
Ska bli intressant och spännande att höra nya albumet. "Saknade te havs"/"River en vacker dröm" blev en riktig aptitretare.




Säkert! –
Facit

7/10

För det första, ”Facit” är annorlunda i sitt tilltal, lugnare och inte alls lika direkt och berörande som den tre år gamla självbetitlade debuten. Den är inte lika bra heller, även om det mesta är finstämd pop i snyggt producerad förpackning.
Bäst - och det som sticker ut mest - är när Norlin blandar in folkmusik i de bitterljuva texterna och melodierna som får mig av någon anledning att tänka på walesiska Gorky´s Zygotic Mynci, fast här i norrländsk tappning i fina ”Influensa” och ”Rotary”.
Skivan hade dock behövt ett par riktiga upptempolåtar till, för risken finns att melankolin tar ut sin rätt och lyssnaren somnar. "Facit" har dock potential att växa. Annika Norlin på svenska är ändå textmässigt mer här och nu än Hello Saferide även om musiken den här gången inte skiljer sig speciellt mycket.



Röyksopp - Senior

5/10

En senior är oftast mer rutinerad och stillsammare än en gapig och skrikig junior. Det är därför ingen överraskning om man ser till titeln och musiken att Röyksopps uppföljare till "Junior" heter just "Senior". Rent musikaliskt kan man tycka att det är kommersiellt självmord men rent artistiskt ska de ha beröm för att de vågar göra något som de inte gjort tidigare. "Senior" är instrumental och oftast monotont lugn i sin uppbyggnad. Långa låtar som bygger mer på stämning än melodi. Deras electronica är dock proffsigt gjord och emellanåt är det som gjort för en film. I små doser fungerar det utmärkt, att strecklyssna är nog enbart att rekommendera på natten eller som meditation.

Volbeat - Beyond Hell/Above Heaven

2/10

Lite tuffare Nickelback-toner och trummor
Det här är musik jag inte ger några blommor
Volbeat heter bandet och är från Danmark
Spelar FM-rock som doftar diesel och bark
Poulsen heter sångaren men inte Flemming
För han har skägg och ingen klänning
Ibland vill de låta som Metallica men mest Offspring
Körer, dumskalleriff, growl och wooooahnde så jag blir ding


Vintertema/UD:s skumparty blev ingen hit



Alla filmer som utspelas i vintermiljö är bra, och ibland mycket bra. Sällan usla. Alltid sevärda.

Det är en teori jag ibland kommer på mig själv med att tänka. Kanske inte alltid helt logisk eller rätt men den är ändå värd att fundera på.

Ice Storm. Fargo. En enkel plan. Pingpongkingen. Låt den rätte komma in.

You name it.

Nu läser jag om att George Clooney tyckte att inspelningsprocessen under "The American" var den kallaste han upplevt. Då måste det finnas snö i "The American". Jag kommer definitvt se filmen. Som säkert är fantastiskt bra.
Den går dock varken på Park i Hässleholm eller på Kosmorama i Kristianstad.

Var tog den där tiden vägen när jag åkte till Malmö eller Lund och gick på bio, förresten? Saknar det lite. Man parerade in en film innan en konsert eller som avrundning på ett jäktigt shoppingbesök (Skivesset och Johans musik). Det är värt att ta upp igen, ändå känns det jobbigare i teorin än att gå till Harrys två dagar under en vecka.

Hade det funnit konstgjord snö (om inte riktig) inne på Harrys hade det säkert varit fantastiskt mycket roligare det också. Då hade agnarna skiljts från vetet när det gäller musicquizet och dessutom hade man inte behövt oroa sig för sin egen frisyr eller andras under den där varma lappmössan.

Kunde det numera nedlagda diskoteket UD på Frykholmsgatan anordna skumparty på dansgolvet (såg ut som en jättediskho med diskmedelskum från golv till tak) så borde väl Harrys kunna. Så här i efterhand var det kanske inte så lyckat det där med skummet. Men det var kring discoåret 2000 och allt var möjligt. Några år senare - och efter en rad ägarbyte - stängde UD för gott.

Jag saknar inte UD, men jag hade sett fram emot något nytt ställe med fräscht koncept.

"Thirst" - ännu en tradig asiatisk film



Jag ger upp! Trots att jag äter asiatisk mat flera dagar i veckan, gillar sushi och thailändska köttbullar begriper jag - allt som oftast - inte mig på asiatisk film. Oftast är det för långsamt, händelsefattigt och obegripligt. Kan inte säga att jag överkonsumerat detta lands film, men har sett några filmer i varje fall. Och de är just långsamma, händelsefattiga och obegripliga.

I förmiddags såg jag "Thirst" (engelsk titel) och det blev ett sömnmedel utan dess like. Som "tur" var hade jag sovit en hel natt innan jag såg filmen; en sorts vampyrfilm goes "Antichrist" om en katolsk präst som deltar i ett experiment och kan snart både flyga som värsta "Heroes"-figuren och "punktmarkera" en väns fru. Filmen har hyllats av många tidningars recensenter. Helt obegripligt det också. Jag lånade filmen på bibblan, så det kostade inget - och några förseningsböter lär det inte bli.

Frågan är om det görs en amerikansk version av "Thirst" (vilket jag inte tror), som det gjorts av bl.a. "The Ring" och "The Grudge"?!  Hade det gjorts tvärtom, en japansk version av en amerikansk rulle som "Die Hard", hade den förmodligen utspelats i ett litet rum där en man och en kvinna bråkar om vem som ska skicka smöret på middagsbordet i två timmar, sen hade filmen bara tagit slut innan smöret ens var skickat.

Äntligen...

... kom det lite nyheter om Håkan Hellströms kommande album.

Tidningen Gaffa verkar ha första tjing på nyheter som gäller Västra Frölundas stolthet.




På lördag släpps nämligen en dubbelsidig a-singel. "River en vacker dröm" som spelades in nån vecka efter Way out west-spelningen är en av dem. Den blev alltså inte så exklusiv, lika bra det i stället för att lyssna på Youtube-liveklipp med taskigt ljud.

Här kan man läsa om "2 steg från paradise".

Här kan du lyssna på "Saknade te havs" i sin helhet. Testas i "Flipp eller Flopp" i P3 Populär i morgon.

Låtlistan ser ut som följer (den i fetstil sticker ut):

1. Det här är min tid

2. Saknade te havs

3. Shelley

4. River en vacker dröm

5. 2 steg från paradise

6. Jag vet vilken dy hon varit i

7. Dom där jag kommer från

8. Det dom aldrig nämner

9. Vid protesfabrikens stängsel

10. Man måste dö några gånger innan man kan leva

11. Du är snart där


Skivrecensioner - vecka 36

Ger mig på ett nytt grepp och har skrivit korta - och snabba - omdömen/texter om veckans skivskörd. Vissa har jag lyssnat mer på, vissa bara några gånger. Ändå är det mina högst personliga åsikter, som det ju ska vara. Betyg delar jag ut också. Och en och annan känga. Överst veckans album...


Britta Persson - Current Affair Medium Rare


8/10


Britta Perssons mer självsäkra och melodiskt starka tredje album tas emot med öppna armar av undertecknad. Här släpper hon den introverta och skeptiska DIY-pop för gott och blommar ut i en rad "hatt- och blås"-låtar. Som vore hon en några år yngre och hungrigare Marit Bergman innan hon tog sitt pick och pack och flyttade till New York. Perssons "pack" till låtar är byggda med ett självförtroende och en glädjespridande charm som går rakt in i hjärtat. Kärnan på albumet är stor och det är svårt att nämna någon låt framför den andra. En sak är säker; Britta Persson har (förhoppningsvis) hittat vägen till det definitiva genombrottet.

Läs mer om Britta Persson och skivan, om ni vill, i inlägget under.


Simon Norrsveden - Quentin Tarantino EP


5/10


Simon Norrsveden låter som en blandning av Lasse Lindh, Love Olzon och Per Gessle men gör oftast musik som påminner om Kent-ballader.

När han som i bland annat singelspår som mer fartfyllda "Stockholmssången", Kristian Anttila-remixen av "OK baby det är dags att vi ska vinna allt" och nu i det huvudsakliga singelspåret "Quentin Tarantino" (som doftar Gyllene tider/Freestyle) blir det mer klös i den sockriga och synthiga ljudbilden som klär Norrsvedens ljusa - väldigt pojkaktiga - röst. Även om han än så länge mest gör poppastischer i sitt sökande att hitta ett eget uttryck är "Quentin Tarantino EP" egentligen ett steg i rätt riktning. 

SeLest - Kapellgatan 12


6/10


Håkan Hellströms gitarrist Simon Ljungmans band debuterar med ett rätt udda album, upplägget är vågat; här blandas små refrängstarka poplåtar ("September", "Kungarike") med långa balladepos med orkestrerade kammarstråkar och instrumentala partier. Texterna bär både vemod och sorg. Några sånger är väldigt anonyma och lite för långa men Ljungman sjunger på ett sätt som påminner en del om Thom Yorke ("Vi och våra föräldrar") och Jonathan Johansson ("Sår") utan att det stör, och det vilar något fascinerande över debuten.

SeLest har alla förutsättningar att bli 2010 års svar på Autisterna.


Robyn - Body Talk pt 2


6/10


Vitfrillan Robyns andra kroppsspråksskiva innehåll likt föregångaren åtta "övningar". Skivans fyra första spår består av stark, synthig och futuristisk popelectro. Dess avslutning är betydligt sämre och mer slätstruken. Jag har förhoppningar på "Body Talk pt 3", förhoppningsvis är den inte lika lik i sin uppbyggnad som de två första volymerna varit.


Hurts - Happiness


5/10


"Happiness" är en skiva som vid första anblicken kan sägas vara en besvikelse. Efter några rundor i lurar och bilstereo är den faktiskt betydligt mer än några singlar. Balladerna är lyssningvärda, den något tama och otidsenliga produktionen fungerar och jag vill inte bara spela några få spår. Ändå tycker jag att den stora hypen som byggts kring Manchester-duon är överdriven.


Dungen - Skit i allt


1/10

 

Skit i Dungen, det gör jag

Nöden har ingen lag

I varje fall pissar jag i dungen

Utanför Perrongen om jag blir så illa tvungen



Ps. Ännu har ingen velat ha mina gamla vändstekta Dungen/Reine Fiske-skivor. Sista chansen nu, annars skickas de till Fiske Ds.

 


Brita Persson vs Britta Persson

Jag hade en hemkunskapslärarinna som hette Brita Persson. Hon kunde det där med att laga mat, baka, tvätta och hushålla. En lite äldre och mognare Mat-Tina om man är på det humöret. Det var långt innan mat-tv. Ja, möjligtvis fanns Keith Floyd eller Jan-Boris Möller, mer var det inte. På högstadiet gjorde jag av misstag pulvermos till hela klassen. Vet inte om jag tog fem påsar i stället för fem matskedar, men Brita fick be de andra att skita i att göra pulvermos vid sina kök (och jäklar vad hon vispade i den grytan jag plågat med för mycket pulvermospulver): "Patrik har gjort så det räcker och blir över", hojtade Brita och tänkte i samma sekund att den där långsmale drasuten blir nog ingen mästerkock.

Jag lyckades dessutom ta fel på socker och salt till chokladmjölken. Minen när Mattias drack den salta chokladmjölken gick inte att ta miste på. För sakens och betygens skull bet vi ihop och drack upp fanskapet. Vi ville ju inte få underkänt, minst en tvåa (även om pulvermos-chocken blev svår att jobba bort).

Under en annan plågsam lektion skulle arma Brita lära oss att stryka och mangla skjortor och något annat onödigt. För det  har jag aldrig gjort sedan dess (har aldrig ägt ett strykjärn eller strykbräda), trots att jag valde syslöjd med Kerstin Sohl i stället för att såga i virkesrummet med "Knasten" i nian.

Hur kom jag då in på detta? Jo, jag lyssnar nämligen på en tredje skiva med Britta Persson. Och varje gång jag hör hennes namn kommer jag att tänka på hemkunskaps-Brita "med ett t" Persson och vice versa.

Och det är en mer direkt Britta Persson (likt hemkunskapslärarinnan) som möter mig. Och det klär henne mer än den något mer introverta upplagan som mött mig två gånger innan. Här finns temperament, hitkänsla och överraskande vändningar i låtarna som jag bara sett spår av innan. Och då har jag ändå tyckt om hennes tidigare skivor en hel del.

Huruvida jag kommer tröttna på hennes tredje album bryr jag mig inte om just nu. Popmusik ska ju vara här och nu. Den dagen, den sorgen. Just nu är jag rätt överraskad över hur bra "Current Affair Medium Rare" låter, där de tio låtarnas titlar som exempelvis "Annoyed to Death", "Toast to M.", "Some Girls Some Boys", "Time Machine" och "Still Friends" mycket väl skulle kunna vara en temaskiva över Västerskolans hemkunskapslokal och alla dess "magiska" händelser som utspelades mellan, säg, 1990 och 1992.


RSS 2.0