Några riktigt bra svenska album att möta våren med

 

Sylvester Schlegel - Led mig bort, led mig hem

++++

Anders Wendin - Dom ska få se vem dom har roat sig med

++++

Faråker - Början på slutet

++++

 

Våren är vädermässigt lika oberäknelig som Gary Buseys humör.

Men ett tydligt vårtecken och väldigt trevligt sådant är att det under mars och april getts ut några mycket bra och trevliga svenskspråkiga pop- och rockskivor. Debuter skulle man också kunna säga att de är. Lekfulla och fina hyllningar till popen och rocken. Musik som jag blir glad av och som är äkta. Anders Wendin och Sylvester Schlegel är inga duvungar men de har verkligen gjort varsitt väldigt fint och genomarbetat förstlingsverk som är riktigt bra, dessutom på svenska.

 

Bara ett par veckor efter dessa mer namnkunniga och rutinerade rävar ger blekingefostrade Olle Blomström i dag (9/4) ut ett ytterst älskvärt album under sitt artistnamn Faråker. ”Början på slutet” som det heter har ett indiepopskt anslag men borde kunna tilltala den något mer breda publiken. Här finns något för både P3 och P4.

Skivan innehåller harmoniska och lugnare spår som blandas upp med mer direkta knyta-näven-i-fickan-anthems.

 

När jag lyssnar på ”Början på slutet” flimrar ett gäng namn upp i huvudet på mig. Kristoffer Jonzon (Pendletones), Florence Valentin (kanske framför allt deras andra album), Monty (Montt Mardié) och Parker Lewis är några relativt nya jag tänker på men här finns även några äldre i form av Pontus & Amerikanerna, David Schutrick och Ted Gärdestad.

Nu kan vi lägga till Faråker på den svenska popkartan. Som förhoppningsvis är här för att stanna.

 

 

Lyssna även på:

Florence Valentin – Johnny Drama (2004)

Kristoffer Jonzon – Ego (2006)

Monty – 2010 (2010)

Pontus & Amerikanerna  – Via satellit (1990)

David Schutrick – Bäst av (2001)


RSS 2.0