Andra chansen - tjejernas uppgörelse



Hela sju av åtta bidrag i Andra chansen framförs av tjejer, solo eller grupper. Lite märkligt och en smula "orättvist" kan man tycka. Här är det allt annat än kvotering som gjorts. Tänkte inte tittarna på detta när de röstade? Eller är röstningen riggad... Stackars The Moniker aka Daniel Karlsson som får det hett om öronen hela nästa vecka. Det är bara att önska honom lycka till. Bara han inte fastnar i hissen med Tjejmaffian ledda av Shirley Clamp, precis som Magnus Uggla gjorde i en hotellhiss i Linköping. Det tyckte inte Herr Uggla var kul alls, för han ville vara kung i baren men fick inte ens tag i en sista godnattöl. Snopet! Men han fick upp hissdörren till slut, vilket han klargjorde i "Uggla i P4" i fredags. Nästa fredag sänder han sitt sista program innan han tar paus för att ägna sig åt sitt riktiga yrke, att spela in en ny skiva. Synd!


Melodifestivalhumorn 2005

Vad Rolf Nygård gjorde 2005 var ett stort steg för mellanaktshumorn/artistintervjuerna i Melodifestivalen, som innehåller allt bra som årets upplaga saknar (ja i princip alla år saknar). Kolla även in de fyra "vykorten" från deltävlingarna som också finns på Youtube.


Melodifestivalen, deltävling 4 - Malmö



Ni som bara läst den här bloggen den senaste veckan kan få för sig att det är en ren och skär schlagerblogg, men så är icke fallet. Jag har en del ideér till nya blogginlägg så håll ut. Nu börjar jag snart komma helt i ordning i min nya lya och då blir det fler inlägg. Håll koll på min twitter, så länge; www.twitter.com/01patlea är adressen och där skrivs trams och strunt om lite allt möjligt.

Över till min tippning av Melodifestivalen. Den här veckan är det Malmö som gäller och det känns ganska jämnt och ovisst överlag. Jag tycker att Melody Club gjort en av tävlingens allra bästa låtar, och då ska showen och scenografin vara något utöver det vanliga, därför tror jag den vinner. Love Generations bidrag är jag lite skeptisk till om man bara hör till låten. Inte min typ av påse men visst den kan gå bra i tv men att Lady Gagas låtskrivare skrivit låten gör varken till eller från. Sen håller även jag en tumme för Linda Bengtzing och jag är säker på att min kompis /M gör det samma. Hon har verkligen inte haft det lätt alla gånger, hon har varit Magnus Ugglas barnflicka, blivit brädad av Magnus Hedman och lett Tv4:s succéprogram "Ordjakten" och "Sommarkrysset".  Plus att hon gör i princip samma bonnaschlager varannat år i Mellon...
Och är det hon som är "The hunter" i Melody Clubs låt? Cirklen är i så fall sluten...
Topp 5 känns ganska givet men sen är det svårt att avgöra vilka fans som röstar mest. Lasse Stefanz är ju trots allt Sveriges populäraste traditionella dansband.

1. Melody Club
2. Linda Bengtzing

Andra chansen

Lasse Stefanz
Love Generation


5. Nicke Borg
6. Anders Fernette
7. Linda Pritchard
8. Julia Alvgard

Melodifestivalen, deltävling 3 - Linköping



Återigen dags för en tippning av kvällens startfält. Eric Saade känns som den största favoriten hittills i en deltävling, i varje fall i år. Visst den kommer gå vidare men är den här låten verkligen rätt att skicka till Tyskland? Jag är lite tveksam efter att bara hört låten och hoppas vinnaren finns i nästa veckas startfält i Malmö. Kan  Melody Club ha plitat ihop en vrålhit eller ska det till en Backyard Babies-sångare för att gå hela vägen...
Chansar lite och går på Linda Sundblad i kväll, lite Robyn-vibbar och tandställning kanske slår The Playtones på den direkta Globen-biljetten. Om inte annat skulle nog den gode Lasses Musik-Roger (affären är dock numera nedlagd) jubla, han ropade efter och "jagade" en kompis en gång med en Lambretta-singel som precis anlänt - utanför butiken...



1. Eric Saade
2. Linda Sundblad

Andra chansen

The Playtones
Sebastian

5. Sara Varga
6. Shirley´s Angels
7. Sara Lumholdt
8. Simon Forsberg

Asandes av cds is killing me



Jag har flyttat – igen. Det är alltid en jobbig sak. Rent fysiskt. Eftersom mitt bohag består av övervägande cd, dvd och (ljud)böcker (dock mest det förstnämnda) är det ett oändligt asande av lådor. Utan dess like skulle jag tillägga, jag blir matt. Och i skrivande stund vet jag egentligen varken ut eller in vad jag ska göra av dessa plastbitar som ”förpestar” alla utrymme (kanske 75 procent av bohaget) och som jag köpt för dyra slantar men som nu inte är värda något (förutom dyrgriparna, en Bawl-skiva och en George Harrison-box av ett album som gavs ut i samband med att han gick bort). Längst ned i detta blogginlägg lägger jag upp en annons med skivor jag är beredd att göra mig av med, alltså de som är mest värdefulla. Som en schyst bonus till er läsare innan de åker ut på Blocket eller Tradera.

De flesta cd har dock ett inre affektionsvärde. Och de är svåra att skiljas ifrån även om jag sällan spelar dem. Jag har haft en mängd lådor i källaren och därtill en mängd cd-singlar (som ju är om möjligt ännu mer värdelöst).

Men slänga dem vill jag inte, möjligtvis kan man försöka sälja några. Dock får man inget för dem längre, inte ens Kompakt Disk i Kristianstad tar in så mycket begagnat längre. Och vad får man på Skivesset i Malmö för en binge? En krona per skiva? 

Eftersom Spotify och mp3 finns har den fysiska cdn spelat ut sin roll och allt mer blivit en raritetet i negativ bemärkelse. Allt finns givetvis inte på Spotify och liknande streamtjänster. Men det är ganska sällan man numera spelar cds som står i hyllorna. Det kan förekomma att jag får ett ryck ibland, på någon hemmafest eller mer troligt att jag tar några till bilen när jag är ute och rastar Saaben. Det senare är rätt trevligt.

Som nyårslöfte gav jag mig själv att inte köpa fler cds, utan endast koncentrera mig på vinyl. Det har väl gått sådär. Jag har visserligen inte köpt en enda cd, men likväl inte heller köpt några lp eller vinylsinglar. Har dock funderat att skicka iväg en beställning och det kommer jag högst troligt göra när jag väl kommit i ordning i min nya lya, ett stenkast från min gamla grundskola. En lite mer välorganiserad vinylhörna i stora rummet hade varit nice.

I dagarna kom också "chocknyheten" att Skivlagret lägger ned några av sina butiker runt om i landet. Ledning säger att det beror framför allt på att leverantörerna inte sänkt cd-priserna. Och till vis mån har Skivlagrets ledning rätt, jag drar mig för att köpa en ny skiva för, säg, 159 kr. Då ska det vara något bra och allra helst svenskt. Sen är ju deras utbud ganska begränsat. Ledningen hade hoppats på att de kunde sälja för under hundralappen och då hade det givetvis sålts en del till. Även om jag egentligen tror det hade varit en ganska kortsiktig lösning. Det är ändå bara en äldre generation som köper cd numera och har så varit ganska många år. Ungdomar under 25 äger förmodligen inte många fysiska skivor. Men innan nedladdningshets och streamorgier var det en självklarhet att köpa dessa små plastbitar, om man hade det minsta musikintresse.

Nu är de mest ett stort bekymmer för i princip alla som har dem under ett tak... 
Och vid en flytt ställs man inför fler dilemman.

Här är ett utdrag över cds som kommer läggas upp till försäljning. Det är först till kvarn som gäller på dessa rariteter.

Bawl - Year Zero (cd)  500kr
Menswear - Nuisance (cd) 250kr
George Harrison - Brainwashed (cd) 550kr
Smash Hit WondersLove your wife (cd) 800kr
The Ism - I didn´t catch your name  (cd-singel) 300kr
Suede - Suederöven (misslyckad bränd cd-r) 150kr


Farozon en helt vanlig tisdag




I tisdags var jag på stand up. Ett långt pärlband av roliga, nervösa, tråkiga och mer rutinerade komiker gjorde så gott de kunde. Ja, jag är möjligtvis lite snäll när jag kallar dem för komiker. Ståuppare är inte synonymt med att vara komiker (läs Soran Ismail och Kodjo Akolor). Vissa var roliga, vissa var lite pinsamma. Vissa var tjocka, vissa smala. Alla kan tydligen bli ståuppare. Om ingen annan protesterar och man har en känd ståuppkompis. Och framförallt att man har munlädret med sig och kan prata om sig själv hela tiden.

De bästa på Farozon var inte överraskande Robin Paulstrup, Christer Paulstrups hittills okände släkting, till och med bror (tror jag). Men han visade upp talang och kunde föra sig inför publik. Han härmade Janne Josefsson och Zlatan Ibrahimovic, och hade tydligen cyklat till Farozon.

Ludde Glans (Johans lillebror) var också rolig trots att han såg ut som en hälsena.
Mats "Kvinnaböske" Andersson var en bonde som sökt sig till ståuppen. Efter en nervös inledning kom han igång och pratade på lika snabbt som han mjölkade korna hemma i sin lilla by han kom ifrån, nära Hallandsåsen. Nästa år kommer han vara med i "Bonde söker fru". Var så säker...

Några avslutande ord om en kompis till /M, som heter Danne Larsson. I röda byxor drog han skämt om dyslexi och svårigheter han upplevt. Tyvärr tog han varken upp Siesta!-besök eller den där The Sounds-konserten på KB häromåret. Men han kanske kommer tillbaka, vad vet jag. När det går nio förband på en huvudartist är det högst troligt att "Danne" kommer igen med en öl i varje näve och ger järnet...

Melodifestivalen - deltävling 2, Göteborg



Eftersom säkert merparten av den här bloggens läsare inte spelar på Melodifestivalen eller mer troligt, inte litar på mina tips kommer mina funderingar nu strax innan sändningen börjar.

Mest för skojs skull. Efter att lyssnat på låtarna, tagit del av alla okunniga schlagerexperter och till viss mån även genrepspublikens dom kommer här min rangordning.

Jag tycker det finns tre låtar som sticker ut. Brolle, Sanna Nielsen och The Moniker (Idol-Daniel Karlsson). Den som hamnar i Andra Chansen behöver nog inte vara ledsen, den kommer garanterat gå till final om det nu inte finns några monsterlåtar i de kommande deltävlingarna...

Loreen och Christian Walz får jag inget grepp om och tycker är väldigt svårbedömda. Bettan är bara tråkig och Babsan är rent av usel. Anniela kan skrälla med sin Leila K-liknande refräng och låttitel.

Såhär blir min ranking ändå:


1. Brolle
2. Sanna Nielsen

Andra Chansen

The Moniker
Anniela

Utslagna

5. Loreen
6. Christian Walz
7. Babsan
8. Elisabeth Andreassen

PL-toppen - januari 2011



Kör igång en gammal "klassiker", PL-toppen som legat i träda länge nu.
Men nu blir det bättring. Ni som vill gå in på min Spotify-länk kan göra det. Fyller på efterhand. Vilket jag också strävar att göra med text om skivorna nedan (tror jag).


British Sea Power - Valhalla dancehall (album)



The Decemberists - The king is dead (album)

The Go! Team - Rolling blackouts (album)

Ni som längtar efter ett nytt The Avalanches-album kan sluta nu. För hur ofta har du egentligen lyssnat på ALBUMET "Since I left you" numera, än möjligtvis titelspåret och hiten?

The Go! Teams "Rolling blackouts" rymmer så mycket mer och genrer blandas friskt. Hiphop, indiepop, instrumentala anthems, flickpop, electronica och den allra finaste listpopen.

The Avalanches ”Since i left you” må vara en omtalad och skickligt ihopsatt verk, men The Go! Team gör det bättre. I en mer lyssningsbar, rolig, fräsch, färgglad och glittrig indiepopkostym.

Glasvegas - Euphoria, take my hand (singel)

Varför tänker jag på Broder Daniel och Håkan Hellström varje gång jag hör den här fantastiska singel?

Lustans Lakejer - Elixir (album)



Håll utkik efter en kommande blogg där jag går in mer på denna skiva.

Jonny - Jonny (album)



Gorky´s Zygotic Myncis Euros Childs och Teenage Fanclubs Norman Blake gör en gubbpopskiva ihop.



Folk har för mycket fritid...



... eller vad sägs om följande klipp. Eller kanske detta? Kommentarer är överflödiga. Ove Sundberg regerar visserligen. Han är den bästa/mest jobbiga figuren i en svensk komediserie just nu. "Mannen, myten, legenden", som han brukar säga. Eller "Tjenare mannen"! För att nämna några stående kommentarer som kommer ur hans mun. Kan det förresten vara samma snubbe som gjorde remixen av Jonas Björkmans vansinnesluderutbrott under en Wimbledonmatch? Ja, i vilket fall som helst har de gått i samma remix-skola...

Som lök på laxen får ni även remixen av Duck Sauce "Barbra Streisand" kallad "Barbra Sundberg (Love P´s Tjenare Mannen Mix"). Kan nog välta många dansgolv. Glöm inte var ni hörde det först...

Till sist en mycket tråkig nyhet. I dag drogs nämligen Ove Sundberg-appen in på iPhone.
Tv4 tjänade inga pengar på den. Det måste de göra annars finns det risk att "Let´s Dance" sänds 52 veckor om året. Hoppas appen kommer upp igen för vem vill inte glänsa med den i fikarummet eller på Öresundståget?  Nej, jag tänkte väl det. Alla vill väl vara kungar i baren, nån gång...










Grattis Glenn!

"Glenn Hysén har dribblat vidare på kärlekens arena. Hans nya lagkamrat heter Marie och är tandsköterska."
Vilken härlig bildtext, eller hur? I Aftonbladet kan man läsa om allt möjligt. Oftast är det en sorts dagsfärsk skvallertidning som går under namnet Klick!, Aftonbladets samlingsplats för allt kändisskvaller. Den här gången är det alltså Glenn "Schnalen" Hysén som är på tapeten.
Dessutom har Glenn gått Facebook- och Twitter-kurs, och blivit en fullfjädrad "datanörd". Kanske inte i klass med sitt forna lag FCZ men dock fullfjädrad. Jag visste dock inte att man kunde gå en kurs i just sånt. Och sen småskryta om det. Men sånt är livet enligt Glenn.
Vill man veta hur det gått "sen" för FCZ kan man även läsa om det i Aftonbladet, om man har Plus-tjänst (Aftonbladets sämsta och mest retfulla uppfinning).
Hyséns expertkommentator-karriär verkar dock ha gått i stå.

Melodifestivalen Deltävling 1 - Luleå

Nytt för i år är att man kan se delar av repetitionerna och numera lyssna på HELA låtarna innan delfinalen och sändningen börjar.

2011 års första deltävling är väldigt svårtippad. Det är inte lätt utse en given låt. Är inte impad av Dannys enformiga favoritlåt. Är inte heller så förtjust i Jenny Silvers ABBA-esque. Pernilla Anderssons "Desperados" är countrypop som är svår att spåna på om den går hem hos svenska folket. Rätt fin dock. Dilba är för svår disco och Swingflys Teddybears-låt är inget - som ni vet - jag gillar. Delar av Le Kids låt låter som The Pipettes, men är möjligtvis för banal för att gå hem.
Jag ger mig ändå på en gissning. Ligger dock lågt med spelen denna veckan.
Till Globen:
Danny och Jenny Silver
Till Andra Chansen:
Pernilla Andersson och Le Kid
Utslagna:
5. Swingfly
6. Jonas Matsson
7. Rasmus Viberg
8. Dilba
UPPDATERING, söndag 19.20:
Inte så dåligt tippat även om jag var helt fel på det med Swingfly. Trodde inte det skulle gå hem men givetvis var lite Teddybears-pop rätt melodi en lördagskväll. Var ett rätt jämntjockt utbud av låtar så allt kunde hända, det kände jag på mig redan innan. Tror inte det hade hjälpt om jag lyssnat mer på låtarna innan.

Hej hej podcast



Jag har under några veckors tid lyssnat i kapp Filip och Fredriks podcast som finns på bland annat Itunes och Aftonbladet.se. De första avsnitten av podcasten gjordes under några sommarveckor när "Lite sällskap" spelades in i Värmland. Dessa avsnitt känns som något mer spontana i sin karaktär än vinterns avsnitt där Fredrik oftast sitter i Sverige och samtalar med Filip som är i USA, via Skype. I somras spelades avsnitten in i en bil någonstans i Värmland eller i Stockholmstrakten. De ringde upp folk, kanske var det Adam Alsing som de fick syn på när han var ute och gick med sina stavar. Oavsett vilket är samtliga podcast-avsnitt klart lyssningsvärda om ni då och då har en halvtimme över att ta del av grabbarnas klassiskt pubertala ordval där dock oftast intressanta diskussioner förs.

Ingenting är omöjligt att de pratar om. Egentligen. Och som de pratar. Vet inte hur inspelningsprocessen ser ut, men det känns väldigt imponerande att de kan hålla en så pass röd tråd genom hela podcasten. Möjligtvis ligger det en del förberedelse innan allt drar igång, men som lyssnar märker man inte det eller i varje fall tänker man inte på det utan allt känns väldigt oförutsägbart och professionellt. Och de kommer aldrig av sig, utan får in den ena slutklämmen efter den andra.

Signaturmelodi och musik som får tjänstgöra mellan de olika ämnena som tas upp är den käcka "Karlatokig" som framförs av Karlstad-sångerskan Mia. Och låter som nån gammal Carola-låt. Vid några podcast-avsnitt bytte de ut den mot en annan låt av Mia. Det blev inte riktigt detsamma, så de tog tillbaka "Karlatokig" (var det många som protesterade?)...

I den personliga podcasten får vi lära känna de bägge snabbtrutade herrarna lite mer på djupet, ibland mellan raderna men också i just snacket de för mellan varandra, de är inte alltid sams eller tycker speciellt lika (vilket man kanske skulle kunna tro), vi får även en mer nyanserad inblick i deras film- och musiksmak. De skulle kunna bli riktigt hårdhudade kritiker. Inga fingrar läggs emellan när de tar till den stora sågen. Den svenska och utländska ståuppkomikereliten har de inte mycket till övers för, som ett exempel. I varje fall är Fredrik oerhört kritisk mot just denna företeelse. Vissa kritikerhyllade filmer och tv-serier får också en rejäl känga. Givetvis ges det också beröm till saker de gillar även om det inte lyser igenom lika kraftfullt.

Nu ska jag inte avslöja för mycket av själva podcasterna. Lyssna själva, det är ett tips. För ni får flest antal ämnen och ord på en halvtimme (garanterat) och tillika väldigt intressanta diskussioner i Filip Hammars och Fredrik Wikingssons sällskap. Det kan vara något av det bästa de gjort. Bättre än tramset i "Vem kan slå Filip och Fredrik?", personligare än det rätt misslyckade "Boston Tea Party" och framför allt roligare än "Myggan".

I senaste avsnittet som släpptes i dag får vi höra en oerhört uppjagad och härligt upprörd Fredrik Wikingsson. Filip Hammar får avannonsera podcasten med att slå i bordet och halvsjunga fram "vi ses nästa vecka".

Jag längtar redan till det "avsnittet" som läggs ut på onsdag.

"Cooking with Lee Anderson" - ny spännande kokbok



Hello blogglovers! Jag ber om ursäkt för dålig uppdatering den senaste tiden. Februari kommer bli bättre, jag lovar. Det är nämligen så att jag just nu försöker färdigställa en kokbok som går under det ganska internationella arbetsnamnet "Cooking with Lee Anderson". Ni som följt bloggen vet att jag är en fena på matlagning och plågar spisplattorna vid rätt tillfälle, oftast när någon finrätt ska lagas.

Eftersom det finns 764 matprogram som vevas i svensk television, vissa av dem är dock inte renodlade matprogram, har kokkonsten urholkats. Borta är känslan för råvaror och riktigt bra tillagad mat. Kokböcker finns det gott om men min sticker nog ut lite ur mängden. Men givetvis ska även en Svensson, en Skoglund eller en Carlsson kunna laga dem.

Jag hör dagligen rop efter mig på stan efter matlagningssuccén jag visat upp i bloggen. "Ska du plåga spisen i kväll, Lee?". Lite skämtsamt brukar jag avfärda dessa hejarop med att säga att jag "äter ute i dag". Jag vill inte bjuda på mina läckerbitar till vem som helst. Förrän nu snart då. Jag har försökt hålla det hemligt länge, men snart kommer alltså min kokbok. Här på bloggen lägger jag ut det första kapitlet eller receptet som ni kan tillaga om ni vill slå på den stora trumman och imponera en lördagskväll (se recept nedan).



Ćevapčići med bulgur och två vändstekta ägg


1. Tag ut de frysta bosniska köttkorvarna som heter Ćevapčići och antingen köps på Lidl eller Netto. Klipp ett snitt i ena hörnan och fumla ut sex-sju stycken gynnare och lägg på en tallrik.
2. Tag fram ett stekjärn där du brukar förvara det. Finns det inte där, kolla på spisplattorna. Den rackaren kan stå där sedan du lagade mat sist.
3. Tag fram smöret och skär av en bit och lägg i stekpannan.
4. Sätt plattan på "sexan".
5. Vänta tills smöret är gyllenbrunt.
6. Lägg i de sex-sju köttkorvarna och stek i några minuter.
7. Vänd dem då och då och sänk plattan till "fyran".
8. Förbered och ta en ruta hushållspapper och lägg på tallriken.
9. Lägg de färdigstekta köttkorvarna på hushållspappret för att avlägsna överblivit fett (ingen LCHF-skit här inte).
10. Peta bort köttkorvarna från hushållspappret.
11. Släng hushållspapperbiten i soporna, i organiskt material.
12. Visst fan, det skulle göras bulgur också! Mät upp en och en halv deciliter bulgur.
13. Tag fram en liten kastrull från uttrymmet där du förvarar den.
14. Häll i tre deciliter vatten och sätt på "sexan".
15. När vattnet kokar, häll i bulgurn.
16. Sänk plattan till "tvåan" och lägg på locket.
17. Häll i lite olivolja om det kokar över (husmorstips lärt av Brita Persson på Västerskolan).
18. Låt det puttra i cirka tio minuter.
19. Tag av kastrullen från plattan och häll upp önskad mängd bulgur bredvid köttkorvarna.
20. Stek två ägg (använd samma stekjärn som tidigare, som står på en av spisplattorna), knäck dem mot stekjärnets kant.
21. Släng äggskalen i soporna.
22. Vänd äggen efter en stund.
23. Placera dem på tallriken.
24. Tag lite ketchup på som garnering eller skiva en tomat på mitten. Kanske en slev turkisk yougurt om du har råd.
25. Smaklig måltid!
26. Efter en sån här urladdning. Lyxa till det med att diska dagen efter. Eller nån annan dag. Skölj dock av tallriken efter dig på direkten.
27. OBS! Glöm inte stänga av spisplattorna som använts.
28. Koppla av framför TV:n hela kvällen, återhämtning är nyckeln till lyckad kokkonst.
29. Somna på soffan och vakna morgonen efter till tonerna av Steffo Törnquists elgitarr eller mysiga tjöt...


RSS 2.0