Nytt namn på ytterdörren



Månader i streck har det stått "A Nilsson" på min dörr efter förre ägaren. Jag har snart bott i min nya lägenhet i ett halvår, tänk vad tiden går. Och bokstäverna komer de inte ändra till mitt efternamn heller fick jag besked om i dag med motiveringen: "Vi sätter inte längre namn på dörren eftersom posten numer levereras i postbox". Tills jag hittar nya bokstäver (det borde finnas i någon leksaksaffär eller kan man ju ta bokstavskex...) eller gör en egen lapp gjorde jag om skylten med de bokstäver som fanns, och numera heter jag Liansson. Bättre än "A Nilsson" i varje fall. Man får inte vara dum... Har ju ändå ett svårt efternamn = har ju fått heta både Lee Anderson och Lennanderson tidigare vid lite olika tillfällen.

Eller som den där gången jag beställde nyårssupé på Casablanca och de trodde jag var kines. Eller vid otaliga feluppläsningar av mitt efternamn på bordtennistävlingar. Där har jag nog hört de flesta varianter.

I morgon efter jobbet ska jag sätta tillbaka skylten på min ytterdörr. Något skratt i trappen kanske det blir. Vad vet jag? Trappuppgångshumor eller grannhumor är något man hör talas om alldeles för sällan...

Mvh

Patrik Liansson

Husmorstips med "Little Ernst"

Äggkoppar måste vara bland det meningslösaste som finns. Men den här lösningen är inte så dum...

"Titta vilken nyansskillnad (bild härunder). Som om ägget är mer i symbios med rummet och diskbänken. Och ägget är själaglad och spricker snart upp i ett leende större än solen." (Little Ernst Lee Anderson)


Fyra bra P3-hits (från album som kanske inte är fullt lika bra)


Förlåt mig, Jörgen!



Allt var ett misstag. Eller missuppfattning, rättare sagt. Jörgen Johansson hade inte tagit bort mig som vän på Facebook medvetet. Någon hade kommit över hans inloggningsuppgifter och därför hade Jygge spärrat sitt konto, och när han aktiverade det igen så var det många FB-vänner som var borta (inte bara jag).

Så jag säger förlåt, och tar bort mitt tillspetsade blogginlägg skrivet i stridens hetta. Nu drar vi ett streck över det här.


Tre snabba FB-foton

Håller just nu på att kolla foton, få in dessa gynnare i datorn och välja ut vilka jag ska publicera i en Sommar 2011-kategori här. Det känns som ett evighetsprojekt men här och nu lägger jag upp exakt samma tre foton jag lägger upp på Facebook i kväll och exakt samma text under, bara för skojs skull...



Saknar John Candy! Han var allt som oftast rolig och sympatisk i sina roller, här i "Uncle Buck", som jag såg om för ett tag sedan. De bästa dör alldeles för tidigt, tyvärr.


Både kavaj och klänning ser konstigt ut, skärpning Sanna Nielsen...




Så här glad blev jag efter vinsten över Glasgow Rangers. Vet dock inte om jag åker dit på tisdag, men hoppas givetvis på ett mirakel.

Mourinhos "ögonattack" på Vilanova var en öronattack



I går utspelades ett drama i den spanska supercupfinalen.  Barcelona vann med 3-2 efter mål på slutet av Messi (vem annars) och därmed blev det sammanlagd seger med 5-4. Det var dock inte det som fick mest uppmärksamhet utan bråket efteråt där bland annat tränare Mourinho smyger fram till Barcas assisterande tränare Vilanova och drar honom rejält i örat (snibben).

I dag läser man överallt att det var ett finger i ögat. What! Det var ju inte alls i ögat det var i örat. Fel på en bokstav. Så går det när lata sportjournalister tror på varandra. Eller så var de "på örat"... Matchen slutade visserligen 01.00 (!) natten mot torsdag, så det är kanske en liten ursäkt men ändå inte.

Kolla själv klippet här ovan om ni inte tror mig, jag uppmärksammade det rätt redan första gången jag såg det live.


Rapport: Way out west - fredagen

1. Tåget blir försenat i Ängelholm p.g.a. att en mycket berusad man snubblar av tåget och ramlar (inte jag).
2. Tar fel spårvagn och får gå tillbaka en bit till ingången, en man hoppar över ett högt staket och blir snabbt tagen av vakterna (inte jag heller), hans kompis hoppar snabbt tillbaka över staketet och verkar klara sig.
3. The Hives spelar i stekande sol. Howlin´Pelle uppmanar publiken att sätta sig ned. Till vilken nytta vet jag inte, men Ebbot Lundberg har redan gjort samma sak på ett mer meningsfullt sätt. Detta var mest tröttsamt, vilket den långa och alltför utdragna versionen av “Tick tick boom” var. The Hives var bättre på Siesta! Förra året, nu undrar jag bara när deras nya skiva ska komma, finns en ny bra låt.
4. Fleet Foxes har jag ett märkligt förhållningssätt till. Gav debuten fem plus, uppföljaren knockade inte alls mig. Har inte lyssnat mycket på den skivan i förhållande till debuten. Konserten är lite småmysig, ibland blixtrar det till men sångaren (och hans krokiga) scenspråk och mellansnack är rätt tamt. Kanske är en så pass stor scen lite väl stor. Nu blir konserten varken eller.
5. Robyn dansar ännu en sommar. Säger mest några “Göteborg” mellan låtarna. Snurrar pinnen/karusellen, blir yr. Men spyr inte. Sjunger hits i en timme, blir glad. Jag tycker spelningen var helt okej, men tänker mest på att hon dansar väldigt mycket på scen. Hon skulle nog även kunna bli spinninginstruktör.
6. Prince, två äpplen hög gör en bra spelning. Fullt av utdragna låtar och hits. Och publik på scen. Plus för det och showen.
7. Smyger i väg och ser Empire of the Sun. Galet, roligt och showigt. Men ojämnt låtmaterial där singlarna nästan enbart är bra. Skrattar, blir glad och går tillbaka till Prince.
8. Bestämmer mig under kvällen (innan Prince) att ställa mig i den långa kön för öl, men då är fanskapet slut. Köper en apelsindryck. Senare får jag reda på att man kan stå i matkön även om man bara vill köpa en öl. Det hade nog inte hjälpt mig denna kväll ändå. Tar igen det nästa dag ändå.
1. Tåget blir försenat i Ängelholm p.g.a. att en mycket berusad man snubblar av tåget och ramlar (inte jag).

2. Tar fel spårvagn och får gå tillbaka en bit till ingången, en man hoppar över ett högt staket och blir snabbt tagen av vakterna (inte jag heller), hans kompis hoppar snabbt tillbaka över staketet och verkar klara sig.

3. The Hives spelar i stekande sol. Howlin´Pelle uppmanar publiken att sätta sig ned. Till vilken nytta vet jag inte, men Ebbot Lundberg har redan gjort samma sak på ett mer meningsfullt sätt. Detta var mest tröttsamt, vilket den långa och alltför utdragna versionen av “Tick tick boom” också var. The Hives var bättre på Siesta! förra året, nu undrar jag bara när deras nya skiva ska komma, finns en ny bra låt.

4. Fleet Foxes har jag ett märkligt förhållningssätt till. Gav debuten fem plus, uppföljaren knockade inte alls mig. Har inte lyssnat mycket på den skivan i förhållande till debuten. Konserten är lite småmysig, ibland blixtrar det till men sångaren (och hans krokiga) scenspråk och mellansnack är rätt tamt. Kanske är en så pass stor scen lite väl stor. Nu blir konserten varken eller.

5. Robyn dansar ännu en sommar. Även bokstavligt talat. Skriker mest några “Göteborg” mellan låtarna. Snurrar pinnen/karusellen, blir yr. Men spyr inte. Sjunger hits i en timme, blir glad. Jag tycker spelningen var helt okej, men tänker mest på att hon dansar väldigt mycket på scen. Hon skulle nog även kunna bli spinninginstruktör. Snygga scenkläder, dock. Inga klädbyten.

6. Prince, två äpplen hög gör en bra spelning. Fullt av utdragna låtar och hits. Och publik på scen. Plus för det och showen. Men inte fem plus, inte av mig.

7. Smyger i väg och ser Empire of the Sun. Galet, roligt och showigt. Men ojämnt låtmaterial där singlarna nästan enbart är bra. Skrattar, blir glad och går tillbaka till Prince.

8. Bestämmer mig under kvällen (innan Prince) att ställa mig i den långa kön för öl, men då är fanskapet slut. Köper en apelsindryck. Senare får jag reda på att man kan stå i matkön även om man bara vill köpa en öl. Det hade nog inte hjälpt mig denna kväll. Tar igen det nästa dag med råge.

Malmö FF förlorade med 4-1...

... och hade inte sin bästa kväll, framför allt andra halvlek. Jag har dock hittat några
 (bort)förklaringar till varför det gick som det gick...

1. Lars Lagerbäck satt i tv-studion och var expert (trodde lite på MFF).
2. Matchen visades i Tv3 och inte enbart på fulstream på nätet. Därför blev spelarna extra nervösa. Hade den bara gått på nätet hade det blivit 2-1.
3. Johan Dahlin skulle stått i mål istället.
4. MFF blev lurade att det skulle var en "häxkittel" i Zagreb.
5. Bussen var två försen till stadion.
6. Målvakten skulle inte rensat rätt ut vid 1-0 och fällt en spelare som ledde till straffen, 3-1.
7. Daniel Andersson fick en smäll i huvudet och fick ett fult bandage som gjorde att håret skavde.
8. Det blev ett felaktigt byte där en högerback fick spela vänsterback.
9. Popmarcus såg matchen hemma hos mig, MFF vinner aldrig då och HIF vinner alltid.
10. Rit-Ola ritade för lite.
11. Jag hann inte springa innan matchen skulle spelas, då det regnade ute.
12. Dinamo Zagreb hade flyt och gjorde mål på ALLA sina chanser, som ALLA skapades efter slarv och individuella misstag i MFF-försvaret.
13. Reprismaskinen visade inte så många repriser när det var offside.
14. Jeffrey Aubynn slog inte en enda pass med rätt adress.

Festivaldax, Hembygdsparken - torsdag

Andra dagen på Festivaldax i Hässleholm skrev jag i Norra Skåne på ett liknande upplägg om tre band. Tog inga vidare bilder själv. Bilder finns på hemsidan eller i papperstidningen, tagna av Stefan Sandström. Lägger kanske upp några egna här senare.



---------------------------------

Konsert

We Are All Legends
Bou Jeloud
Access

Hembygdsparken, torsdag 11 aug




En akustisk konsert med We Are All Legends från Hässleholm och Osby inleder torsdagen i Hembygdsparken. Denna kvartett verkar ha haft en del skiftningar bland medlemmar sedan de startade, nu fattas bara en trummis.
När jag hör bandet tänker jag tillbaka på ett band som hette Pineforest Crunch och deras hit "Cup noodle song". Jag hör även en del influenser från tweescenen på 1990-talet. Det handlar om enkla låtuppbyggnader med vän kvinnlig sång och välkammade frisyrer som inte skrämmer en fluga.

Med lite mer bett i refrängerna hade We Are All Legends inte gjort bort sig på etiketter som Shelflife eller Labrador (där bandet med snarlikt namn, The Legends återfinns).
Bäst tycker jag We Are All Legends är i de mer nedtonade och lite lugnare låtarna "The reason is you" och "For you". Där når de ett uttryck som passar sångerskans röst och de två varsamt handplockande gitarrerna allra bäst.
Den ganska pliktskyldiga covern av Kings of Leons uttjatade "Use somebody" hade jag dock gärna sett bandet skippa.

Andra band ut är Bou Jeloud som känns som kvällens stora positiva överraskning. Här har bandet tagit till sig helt rätt influenser (om ni frågar mig) och gör lo-fi-rock med klar inspiration från amerikanska Pavement.
Det handlar om avig, introvert och medryckande musik, där låtarna börjar om på nytt när man tror att de har klingat ut. Inget mellansnack blir det heller, inte ens ett ord yttras när låtarna är färdigspelade.

I sann slackeranda hänger luggen ned på sångaren som ser en smula besvärad ut. Men hans släpiga, lite väsande sångstil och frasering av ord han sjunger påminner i synnerhet om en ung Stephen Malkmus från just nämnda Pavement och deras första och banbrytande album "Slanted and Enchanted".
Och framförallt kan Bou Jeloud säkert bli ännu bättre med lite mer scenvana. För det värmer i mitt lo-fi-hjärta att en så pass ung generation för denna musikstil vidare med skönt skrammel.
Jag vill höra mera. För det är en trivsam halvtimme som bjuds.

Mer spelrutin har hässleholmskvintetten Access av scenspråket och det samspelta rörelsemönstret att döma. De har ju också hunnit göra bra ifrån sig i musiktävlingen Musik Direkt.
Deras tunga gitarrer och glammiga hårdrock är hyfsat direkt i sitt tonfall.
Sångaren Tobias Anderssons hesa röst är påträngande och tydlig. Tycker faktiskt den låter lite som någon gammal grungesångare även om musiken inte gör det. Låtarna följer ungefär samma mönster men är effektiva.
Access drar inledningsvis ut på sina låtar, även här tror man att låten är slut men så börjar den om och publiken uppmanas att klappa takten.

Andra halvan är mer rakt på sak och låtarnas längd något kortare.
Bandet ser ut att ha roligt på scen och det smittar av sig på delar av publiken som för första gången denna kväll blir helt förskonade från regn. Det firar ett par i bandet med att ta några varv ute i publiken med sina trådlösa instrument.








Festivaldax, Hembygdsparken - recensioner onsdag

I går inleddes Festivaldax. Jag bevakade de tre första konserterna i Hembygdsparken, där mest lokala band får spela, onsdag och torsdag.

Och bäst var Zip of Fire, följt av Civilnine och sen Killer Clan of F.U.N., alltså samma som spelordningen.
Det sistnämnda bandet fick med kort varsel hoppa in som ersättare till St: Bride. Något jag inte skrev i recensionen var att sångarens rörelsemönster påminde om Kjell-Arne "Säle" Svensson från Partyfabriken (som befann sig några stenkast därifrån sjungandes schlager) medan han på avstånd rent utseendemässigt såg ut som maskinisten på Parkbiograferna (något stenkast till därifrån). Nåt i den stilen, men tog bort det i originalrecensionen då någon kanske inte fattade att det var på skoj. Lika-som-bär finns ju överallt, och alla tycker ju inte alltid att det är likt... Precis som man kan uppfatta t.ex. en skiva, bok eller film på många olika sätt. Och jag ändrar inget i recensionen nedan, det ska vara här och nu. Det var också väldigt längesedan jag skrev något som skulle gå i tryck direkt samma kväll. Men det gick vägen. I kväll blir det samma upplägg. Dessa lokala band har jag ju inte hört speciellt mycket av innan, mer än kanske några smakprov på deras myspace-sida, om de nu har någon sådan.

Lägger också upp några extra bilder som jag tog (senare). Endast bild på Civilnine fanns i papperstidningen och på Norra Skånes hemsida.


------------------------------

Civilnine var säkert och energiskt. FOTO: PATRIK LEANDERSON



Konsert
 
Hembygdsparken
 
Onsdag 10 aug
 
Zip of Fire
Civilnine
Killer Clan of F.U.N.
 
Mestadels lokal rockmusik fick chansen att visa upp sig under onsdagen då Studiefrämjandet hade bokat en rad band som framförde musik på Hembygdsparkens scen. Efter några år med tydligare central placering i Stadsparken under Festivaldax tjänstgör i år den här scenen som motvikt till den mer lättillgängliga schlager- och dansbandsmusik som huserar inne i stadens kärna. Vädrets makter är inte med oss den här kvällen men musiken innehåller ändå en hel del värme och charm.
 
Zip of Fire är först ut med sin drivna och rätt gediget skitiga rock som innehåller fragment av rockabilly, stonerrock och ett stilrent melodiöst sound.  Kvartetten skapar ett förvånansvärt skönt sväng. Sångaren och gitarristen Andreas Andersson sjunger både högre skriksång och mer sansade toner. Han gör också vad han kan för att få publiken att närma sig scen, ja han bjuder till och med upp några som vill skjula för regnet och samtidigt komma närmare bandet. Cirka 35 minuter blir det allt som allt där det mesta följer en röd tråd. I sista låten, som jag tror heter ”Social Psychopat”, planterar sångaren avslutningsvis - på sant rock´n´roll-manér - sin gitarr bland växtligheten som finns framför scen. Trummisens skor går samma öde till mötes.
 
Ynglingarna i Civilnine, som följer därefter, spelar riffglad och karaktäristiskt poppig collegepunk med allt vad det innebär. Under 25 minuter blir det en lektion i att filtrera ned samtliga bandmedlemmars idolers musik och få ut en form av ekologiskt egenodlad bruksvariant. Bandet berättar att de har fått skifta lite i sin ordinarie sättning men det är inget som stör, tvärtom. Det mesta flyter på bra, de får ut rätt mycket på kort tid av sin musik, vilket kompenserar en något anonym sånginsats som säkert kan bli bättre med tiden. Men som helhet är bandet säkert och energiskt, och spelningen slutar när man minst anar det.
 
Gammal hederlig hårdrock är väl det som närmast stämmer in på Killer Clan of F.U.N. från Lund. De spelar låtar om droger, tatueringar, brudar och demoner för att bara nämna fyra låtämnen. Inget nytt under solen där inte. Lägg till en rad gitarrposer, slitna huvudbonader och en ganska monoton hårdrock så har ni gruppens kännetecken i livekostymen. De får dessutom jobba i rejäl uppförsbacke då det är undertecknad, ljudkillarna vid mixerbordet och en utsänd kontrollant som mäter ljudstyrkan som inledningsvis bevittnar konserten.  
 
Även om Killer Clan of F.U.N. säkerligen är mest rutinerat och spelskickligast så är det ändå just det bandet av de tre jag ser under kvällen som tilltalar mig minst. Det är kanske inte riktigt den här hårdrocken jag är så förtjust i heller. Främst för att musiken känns lite klichéartad och trött, och bandets låtar tenderar att bli lite väl enformiga.
 


RSS 2.0