En skräckinjagande löprunda



Har ni tänkt på det här? Var nyss ute och sprang en runda, hörde zombieliknande ljud från en trädgård. Blev rädd. Trodde jag var med i ett nytt avsnitt av "The walking dead". Sen såg jag att det var två hundar som lät likadant (de skällde inte). Ökade raskt takten, men tänkte: hade jag blivit en hund om jag blivit biten av någon av de två hundarna?



"Jakten på Bernhard"



När söndagen blivit måndag och jag egentligen skulle ha gått och lagt mig för länge sen, eftersom jag skulle upp och jobba efter fyra veckors semester, såg jag den utmärkta dokumentären "Jakten på Bernhard" som ursprungligen hade premiär för drygt två år sedan men som nu repriserades i SVT2.

Jag såg möjligtvis delar av den när den gick 2010 men nu kom jag in direkt från start och kan bara applådera serietecknaren och dokumentärfilmaren David Liljemarks fina, gripande och väldigt hedervärda skildring av den då 82-årige Bernhard Redenstedt, en man som sätter upp lappar på olika platser i Lund, ja han skriver sin livshistoria i mångt och mycket på dessa. Handstilsskrivna och lätt svårlästa sådana men med mycket mening bakom. Han visar sig inte vilja bli störd av Liljemark då han är mitt uppe med att kämpa för att inte bli avhyst från sin lägenhet efter att ha samlat på sig mycket saker under sin tid i Lund. David Liljemark ger sig dock inte så lätt och vill bara Bernard väl och hjälpa honom så mycket han kan.

Missa inte "Jakten på Bernhard" är mitt enda råd. Den finns drygt tjugo dagar till på SVT Play.
Den finns även på dvd, med bonusmaterial från Liljemarks andra projekt.



Som av en slump lyssnade jag i dag på "Värvet"-intervjun med Liljemarks serietecknar-kollega och vän Simon Gärdenfors. Kul och begåvad snubbe det också. Inte minst när han tidigare var med i "P3 Populär". Borde införskaffa någon av hans seriealbum/romaner.



Dessutom var jag på Farozon och åt i dag. Inte så mycket folk som vanligt så jag fick inte panik. Blev Lasagne al forno, fint ska det va!
För ett par veckor sen var jag i Tjeckien. Mer om det senare... I varje fall lite bilder. (För några månader sen var jag i Las Palmas...)





RSS 2.0