The Human Centipede (First Sequence)

Såg en "uppmärksammad" film i går kväll. Redan i förtexterna skriker det b-film över spektaklet.
"The Human Centipede (First Sequence)" börjar med att två amerikanska töser ska bege sig på fest hos Malle ute i den rumänska skogen. De fumlar naturligtvis till det direkt, kör fel - två tjejer med lokalsinne som en stucken gris - och fördärvar ena däcket. Det kan de naturligtvis inte laga eller ens göra en antydan till försök att fixa till.
Istället sätter de sig i bilen för att vänta på något bättre. De får en tjock tysk med pök i blick som stannar intill bilen och skriker tyska könsord. De blir rädda och stannar kvar i bilen tills han kört, ett par minuter senare älgar de som värsta O-ringen-noviserna ute i skogen för att leta efter ett hus med en galen gammal doktor. De har inte det där bästa tålamodet, minst sagt. Men finner tysken.
De ringer på och dricker upp vattnet som den otrevlige människohataren Doctor Heiter bjuder på. Det skulle de inte gjort. Resterande bit av filmen blir en kamp för att överleva. Jag ska inte berätta för mycket av vad som händer men det är bara en som överlever i filmen (tror jag).
De omtalade operationsscenerna visas det inte så mycket av (de är inte värre än ett halvt avsnitt av Nip/Tuck, och betydligt mildare än de plågsamma Saw och Hostel, tack för det förresten). Det måste varit en tidningsanka när de skrev att folk spydde i biosalongen när de såg filmen?! Det allra jobbigaste är annars att höra allt skrik och se de plågade ansiktena. Det är mer ett psykologiskt drama än en riktig skräckis. Visst är själva förfarandet av den galna doktorn vidrigt men ändå högst osannolikt (sy ihop tre människor som en "tusenfoting"), så man kan inte ta det på för stort allvar, egentligen. Ändå sitter jag där och vill se hur det slutar. Se hur de klantiga tyska snutarna Klaus och Klaus (Kling och Klang på svenska) lyckas ge den galne doktorn mer tid än vad han förtjänar, och till slut får snutarna hoppa i hans pool.
Doktorn åker iväg och hämtar upp en kines för att komplettera det han vill skapa. Den som till slut blir mittparti i skapelsen, Lindsay, är den med mest ruter i. Hon försöker göra livet surt för Doctor Heiter. Kinesen Katsuro, som är först ballar helt överraskande plötsligt ur av flera anledningar han rapar upp på slutet och Jenny som är sista länk blir snabbt krasslig. Tidsuppfattningen är inte det bästa i filmen heller och dialogen i börjar är rent parodisk.
Naturligtvis ska det komma fler delar av "The Human Centipede". Ja, om man gjort sjutton Saw-filmer och en handfull Hostel-filmer så kan man nog kräma ur lite mer även av den här bisarra filmidén.
Eftertexterna liknar mer förtexter och vad ska man egentligen ge för betyg?
Tja, det får bli två av fem, det är ju ändå måndag, och jag har sett sämre filmer.

Kommentarer
Postat av: Marcus

Hahaha, var fan fick du Malle och den rumänska skogen ifrån? Jag hade nog gett 3/5, den var trots allt ganska fascinerande om man ser till experimentet och det psykologiska. Som skräck/rysare var den inget över sig, ungefär som en mix av Hostel och Martyrs. Men många klasser bättre än t.ex. Paranormal Activity, den kan man inte ta ifrån den galne tysken i huvudrollen och hans holländske dåre till regissör.

2010-06-01 @ 00:15:33
Postat av: u

Ja, psykologiskt drama var en bra beskrivning av filmen. Inte heller jag blev särskild äcklad - man fick ju inte direkt se några närbilder på när de svalde bajs - men däremot väckte filmen en del tankar om hur det skulle vara att själv bli utsatt för något sådant. Att vara helt i händerna på en totalt hänsynslös typ. Det är svårt att tänka sig en värre situation.

2010-06-01 @ 01:19:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0