Skaka röv

Babian
Chili! fredag kl 15.00

Betyg: 4/5


Siestas! andra dag börjar med Babian-kontakt av tredje graden. Regnet lättar, molnen ljusnar precis innan Tobias Allvin och kompani beger sig upp på scen. Allvin ger en hint av humor när han vänder sig mot publiken med en röd mask (har jämförts med Thomas Öberg i bob hund till leda). Masken i form av en scarf tas snabbt av och kastas senare ut i publikhavet. Det blir full fart från början, det är en uppsluppen stämning, Babian manar på publiken med klapprörelser vid åtskilliga gånger, spelglädjen lyser igenom och provokation är Babians nyckel till till att få publiken att ge sig hän. "Kaka" (konfettiraket avfyras), "Skaka röv" och "Ingenting + ingenting" är några av låtarna som det är svårt att stå still till. Babian varvar nytt och gammalt. En cover också, "Feber" med rätt rolig svensk text, typisk Babian. Nästan 50 minuter blir det och på slutet visar sångaren Babian-kallingarna, sliter av sig sitt vita skärp och slår mot cymbalerna. Och i extranumret brinner gitarrspetsarna av tomteblossliknande glöd. Man kan inte begära så mycket mer av en klart underhållande och svängig spelning från en malmöorkester på frammarsch.
--------------
Nedan följer min intervju med bandet inför sin spelning plus alla extra kategorier som jag frågade om. Den finns tyvärr inte på Norra Skånes hemsida, men väl i Siesta!-bilagan som publicerades i går, torsdag.
-------
Babian är skåningarna som framför allt väckt uppmärksamhet för sina laddade livespelningar som imponerat på både kritiker och publik.
– Hög energi, högt röstläge och högt tempo, beskriver sångaren Tobias Allvin gruppens musik och framfart på scen.
Bandet slår självsäkert ett slag för sina egna låtar som uppvärmning inför fredagens Siesta!–konsert. De fyra medlemmarna själva värmer upp i turnébussen till bland annat det danska obskyra 70-talsproggrockbandet Culpeper's Orchards självbetitlade debutalbum.
När jag ber Tobias Allvin berätta om en spelning som han är lite extra nöjd med kommer svaret blixtsnabbt.
– Vi gjorde en kort turné i Tyskland. En spelning ägde rum i ett gammalt kommunistiskt storkök i Halle som hade gjorts om till konsertlokal och hade ett väldigt dåligt ventilationssystem. Det blev en helt galen stämning, saker flög omkring, backdroppen och lite annat föll ned under konsertens gång.

Det nya materialet från ”Hälften dör av fetma” skiljer sig en del från den förra skivan "Fullproppad, listtoppad, livrädd & uppstoppad!" när bandet spelar live.
– Vi har väl vågat lägga in lite lugnare partier och tagit ut svängarna mer när det gäller soundet. När vi turnerat i vår har det blivit mycket nytt, men på festivalerna och Siesta! kommer det att bli ungefär 50/50. Tidigare handlade det mer om att köra över publiken direkt och sen ta det något lugnare och bygga upp igen. Publiken kan dock förvänta sig precis vad som helst. Babian bygger alltid sina fyrverkerier själva, fortsätter Tobias.
Har ni några rutiner innan ni går upp på scen?
– Vi är lite irriterade och det brukar inte finnas så mycket överskottsenergi, vi står mest och laddar och stretchar.

Vad får absolut inte saknas på er rider?
– Vatten, annars kommer vi att torka ut. En liter behöver vi var som svettas ut.
Vad är  nödvändigast att ta med sig till en festival, om du bara fick välja en sak?
– En bra kompis. Ingen sak i och för sig men nog så viktig.

Tobias Allvin berättar vidare att han skriver texter och låtar hela tiden, men istället för att spela in regelrätta demos har han de flesta låtidéerna i huvudet.
– Ibland kan jag hålla inne med en låtidé om andra i bandet har en bättre. Folk ska ta plats i gruppen och alla bidrar med varsin färgklick i tavlan.

Som lyssnare märker man en viss typ av utveckling på nya skivan, som mer handlar om uppväxten, medelklassen och förorten.
– Debuten präglades mer av liknelser om civilisationen och djungelreferenser som passade bra då. Vi vill ha ett sorts tema för varje skiva.
Malmökvartettens två album har kommit tätt med ungefär ett års mellanrum, men ett nytt album lär dröja även om bandet hela tiden spelar in låtar.
– Ja, vi ligger lågt ett tag med skivutgivningen för det gäller att hålla intresset vid liv trots att vi är produktiva. Risken finns att folk tröttnar. När vi väl släpper något ska det verkligen blir bättre än det vi gjort innan. När tillfället ges gäller det att hela tiden experimentera med sitt sound. Vi siktar högt och det tar mycket kraft att nå dit vi strävar.
-------------
Babian:
Tobias Allvin – Sång, gitarr
Conny Andersson – Gitarr, sång
Anders Baeck – Trummor, sång
Christian Norefalk – Bas

1. Vilka tre låtar värmer man bäst upp med inför Babians konsert?
– Till Babians konserter värmer man givetvis upp med Babians låtar. Vi skulle vilja slå ett slag för några doldisar i katalogen: ”Gymnastik”, ”Släpp in mig” och ”Förför mig!”.

Tre album som gått varma i turnébussen är:
Culpeper's Orchard -
Culpeper's Orchard
– För tidiga avfärder.
Kraftwerk Autobahn
– För långa turer.
Black Lips - Good Bad Not Evil
– När man börjar närma sig destinationen.

2. Vilka akter vill Babian absolut inte missa på Siesta!-festivalen?

– Kristian Antilla, som vann våra hjärtan när vi gjorde en osannolik Tysklandsturné ihop hösten 2009. Satan Takes A Holiday, som nästan vann P3 Guld. Dinosaur Jr., som är våra indiehjältar. Och bob hund, som alla jämför oss med. Hade varit kul att höra hur dom låter…

3. En sak som sticker ut med bandet som inte så många vet om, ett s.k. "nördfakta.".
– Tre fjärdedelar av bandmedlemmarna lever som Babian lär och har flytt storstan för att hanka sig fram som mer eller mindre självförsörjande tomtar på landsbygden. Något som resulterat i att de vanligaste samtalsämnena när Babian sluter upp är epidemier i hönsgården, missväxt och vedklyvning. Inte alltid så uppskattat av den sista fjärdedelen som är vår ambassadör i Malmö.

4. Vad vill Babian se från publiken under spelningen alt. absolut inte se?
– Babian har inga förväntningar på publiken. Vi vet att vad vi får tillbaka är en spegling av det vi sänder ut!

Kommentarer
Postat av: /M

Gitarristen Conny i Babian, heter inte han Nimmersjö i efternamn?

Hehe. De är lika som bär på mer än ett sätt, de båda Connys.

2010-05-28 @ 18:04:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0