En väldigt kall, dåraktig Kallentoft

För en tid sedan läste jag Mons Kallentofts debutdeckare "Midvinterblod", i hopp om den skulle vara bra. Det var den verkligen inte. Precis som man stör sig på att "Kommisarien och Havets" dubbning tar överhanden av handlingen och spänningen (även om "Midvinterblod inte ens är spännande) blir det tragikomiskt att det exakt hela boken igenom ska ältas om KYLAN precis hela jävla tiden. I var och varannat stycke dessutom. Vi vet att det är kallt! Det behöver inte påpekas hela tiden. Till sist är det så irriterande att man bara vill lägga ifrån sig boken eller elda upp fanskapet. Han måste ju ändå tänkt på detta när han skrev romanen. Och varför det evinnerliga tjat? Därför borde spaltmeter i Aftonbladet skrivits om denna bokjäkel. Läsarstormar borde rasat, istället har några förargliga, bibliotikarierecensenter på sina ställen halvhyllat boken. "Att skriva att den är bättre än Stieg Larsson" säger väl rätt mycket om att något är fel och att de är oförmögna att begripa vad som är bra med en bok. "Midvinterblod" kan möjligtvis bli en bättre timslång filmatisering än boken själv, i varje fall om jag får gissa, brukar nämligen gilla när det utspelas i vintermiljö. Historierna blir bättre då av nån anledning, men inte när det tjatas om det i denna bok i varje fall.
 
När man dessutom, till råga på allt, får läsa om likets tankar (!) och så vidare blir det ännu mer parodiskt. En tvättäkta kalkon blir resultatet, det blir en lång transportsträcka mot slutet. Men jag vill ändå fortsätta. Och försöka förstå författarens tanke med att ständigt nämna kylan. Troligtvis är omedveten om det eller bara tafflig i sin fantasi. Och vill slentrianskriva om kallprat som kyla.
Jag kommer högst troligt inte läsa hans två andra böcker i trilogin och det hoppas jag ingen annan heller gör. "Höstoffer" (då blåser det väl hela tiden och regnar), Sommaroffer (solen värmer hela tiden, det är varmt, kvavt i 400 sidor).
Vet inte om det har något med hans efternamn att göra.
Mons, inte Moms eller Måns, kall Kallentoft.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0